1 258 a célként kitűzött 2 000 aláírásból

(Fotó: Tomer Neuberg/Flash90)

Az izraeli kormány egy olyan jogszabály-módosítást terjesztett a törvényhozó testület, a Kneszet elé, amely megszüntetné a bírósági rendszer függetlenségét, hogy korlátlan hatalmat szerezzen a végrehajtó hatalom számára. Az új törvény életbelépésével veszélybe kerülne az izraeli demokrácia, miután az egyik legfontosabb ellenőrző és egyensúlyozó szereplőjét, az igazságszolgáltatást üresítenék ki.

Számunkra ez nem ismeretlen, Magyarországon mindez már évekkel ezelőtt megtörtént a Nemzeti Együttműködés Rendszerének kiépítése során. Az igazságszolgáltatás korlátozása, a végrehajtó hatalom kiszélesítése, a legfelsőbb bíróság vagy éppen a legfőbb ügyész pozíciójának kiüresítése mind-mind a jelenlegi rezsim fontos mérföldkövei voltak a pozíciójuk bebetonozására.

Izraelben a társadalom azonban nem hagyja szó nélkül a Netanjahu-rezsim és a szélsőjobboldal antidemokratikus törekvéseit. Hónapok óta több tízezres, sőt százezres demonstrációk szerveződnek országszerte, ahol a törvénytervezet elfogadása ellen tiltakoznak.

Mi, akik hiszünk a demokráciában és küzdünk a szélsőséges, autoriter politikai elitek ellen, szolidaritásunkat fejezzük ki az izraeli civil társadalom felé, akik a végsőkig kitartanak az igazságszolgáltatás szétrombolása ellen! 

Ki kell állnunk mindazok mellett, akik küzdenek a demokráciáért és a demokratikus értékekért! Mi tudjuk, hogy mit jelent az, amikor egy politikai hatalom maga alá gyűr mindent és mindenkit, aki nem az ő oldalán áll. Ezért még inkább fontos, hogy segítsünk azoknak, akik most néznek szembe ezzel. Segítsük és támogassuk az izraeli civileket! 

Nemzetközi testvérszervezeteinkkel közösen egy közös, globális szolidaritási nyilatkozatot adtunk ki, amelyben arra kérjük a világ vezetőit, hogy sürgősen tegyenek aktív lépéseket az izraeli demokrácia védelmében - a térségben élő összes ember érdekében. A nyilatkozat itt érhető el angolul, és itt magyarul: 

Globális szolidaritási nyilatkozat az izraeli demokráciáért folytatott küzdelem kapcsán

Mi, alulírott polgárai a világnak, akik több tízmillió embert képviselünk világszerte és Izraelben, elítéljük az izraeli kormány által javasolt agresszív, antidemokratikus törvényjavaslatot. Szolidaritást vállalunk Izrael polgáraival, akik az elmúlt 12 hétben százezrével vonultak az utcára és harcoltak a demokráciáért.

Az izraeli kormány által támogatott jogszabály, amelynek elfogadása most a végső és döntő szakaszban van, de facto megszünteti az igazságszolgáltatás függetlenségét, és korlátlan hatalmat biztosít a végrehajtó hatalomnak. A fékek és ellensúlyok kiiktatása az izraeli demokráciában nagyon sokak jogait veszélyezteti - elsősorban az izraeli palesztin kisebbség politikai és személyes jogait, beleértve a szavazati jog megvonását, de a nők, az LMBTQI+, a világi közösségek, a civil társadalom, a menedékkérők és a bevándorló munkavállalók jogait is.  

Ezen túlmenően az antidemokratikus törvényhozás állandósítja a palesztin területek izraeli megszállását, és lehetővé teszi a megszállt területek hivatalos annektálását. Ez ellentétes a nemzetközi joggal, és figyelmen kívül hagyja a palesztinok millióinak jogait és szabadságát.

Néhányan közülünk olyan országokban élnek, ahol a kormányok hasonló lépéseket tettek egy "illiberális demokrácia" kialakítása érdekében. Mély aggodalommal tapasztaljuk, hogy Netanjahu miniszterelnök és szélsőjobboldali kormánya ugyanezt a forgatókönyvet követi. 

Izrael és a világ demokráciái tartós és egyedülálló barátságot ápolnak, amely olyan közös értékekre épül, mint a demokrácia, a szabadság és az emberi jogok védelme. A palesztin területek nemzetközi joggal szembemenő megszállása már eddig is súlyosan gyengítette ezt a demokratikus országok polgárai által oly nagyra becsült jó viszonyt, és most azáltal, hogy teljesen hátat fordít ezeknek az értékeknek, az izraeli kormány végleg aláássa azt

Felszólítjuk a világ vezetőit, hogy sürgősen tegyenek lépéseket a demokrácia védelmében Izraelben – a térségben élő minden ember érdekében!

Segíts, hogy terjedjen aHang!

Aláírásodat mentettük, köszönjük!

Mit tehetsz még?

Legyünk együtt Hangosak és adjunk hírt ismerőseinknek is a kampányról!

Oszd meg a petíciót barátaiddal és ismerőseiddel. Köszönjük, ha e-mailben is értesíted őket, jusson el a hír minél több emberhez!

Támogass!

Mára több mint 500 ezer ember csatlakozott valamelyik kampányunkhoz, 2130 településen van legalább egy ember, akit elérünk üzeneteinkkel és ezrek csatlakoztak különböző megmozdulásainkhoz országszerte. Támogatóink nélkül nem működhetnénk. Függetlenségünk legfőbb záloga, hogy azok a honfitársaink finanszírozzák az aHang tevékenységeit, akik hisznek benne, azonosulni tudnak az általunk fölvállalt ügyekkel és értékrenddel.