3 704 a célként kitűzött 5 000 aláírásból

Tisztelt Pintér Sándor, belügyminiszter!

Tarthatatlan állapotok vannak a rendőröknél, a tűzoltóknál és a büntetés-végrehajtásban. A leszerelési tilalom lejárt, felmondási hullám jöhet. Több szakszervezet is jelezte, hogy probléma van a munkakörülményekkel, illetve már most is folyamatos a létszámhiány, ebből kifolyólag nagyon sok a túlóra, ami rettenetesen alulfizetett. Ezeknek a megoldását kérte levélben a Független Rendőrszakszervezet (FRSZ) is.[1]

Elcsépelt, hogy minden nap az életüket kockáztatják értünk, de hát igaz. Ők gondoskodnak családjaink biztonságáról, állandó személyes kockázatot vállalnak, hogy megvédjenek bennünket és értékeinket, ők azok, akik a legveszélyesebb helyzetekben is kiállnak mellettünk. Óriási felelősség van rajtuk, most tegyünk mi is értük, álljunk ki a rendvédelmi dolgozók béremelése és munkakörülményeik jobbá tétele mellett. Ők értünk vannak, most mutassuk meg, hogy nem hiába.

Követeljük, hogy Pintér Sándor azonnal emelje a rendvédelmi dolgozók fizetését!

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke még egy május végi interjúban azt mondta, hogy a munka világában nem minden a bér körül forog, „egy tűzoltót motiválhat a társadalmi megbecsültség és az adrenalinlöket”. Ez az álláspont elfogadhatatlan, a megbecsülés igenis mérhető, tisztességes fizetést a rendvédelmi dolgozóknak!

Kicsit több mint egy éve, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete írta le, hogy milyen körülmények vannak a szakmában:

“Kb. 5 és fél hónapos bentlakásos alapkiképzés és sikeres vizsgák után 24/ 48 órás váltásos munkarend, ami heti 48 óra, havi 208, de szolgálati érdekből (ami leginkább a létszámhiányt jelenti) lehet havi 240-264 óra is, ami azt jelent, hogy évente 440 órával dolgozhatsz többet, mint egy átlagos munkavállaló. Ezért kerekítve bruttó 253.000 – nettó 168. 000 forintot fogsz kapni, az órabéred (amivel a túlmunkát is fizetik) kb. bruttó 1228 Ft. 2021-ben a minimál óradíj 1259 forint! Éjszakai pótlékot is kapsz, ami nem kevesebb óránként, mint 193 forint. Természetesen a túlmunka kifizetése, elszámolása, vagy szabadnapba kiadása körül gyakori a probléma, de lelkesítsen az a tudat, hogy a katonai büntetőtörvénykönyv hatálya alá tartozhatsz, és ha elkésel munkából, akár egy év börtönt is kaphatsz.”[2]

A fizetések továbbra is méltatlanul alacsonyak.[3] Ellenben pl. a kenyér ára 30%-kal nőtt ez idő alatt. Ebben a versenyfutásban a rendvédelmisek igencsak vesztésre állnak.

Segíts nekik, írd alá a petíciót!

[1] https://merce.hu/2022/06/03/levelben-fordultak-a-rendorok-pinter-sandorhoz-a-leszerelesi-tilalom-utan-tomeges-felmondas-johet/

[2] https://htfsz.hu/2021/02/05/most-gyere-tuzoltonak/

[3] Sokaknak az alapfizetése még a garantált bérminimumot sem érné el, ilyenkor, mint minden végzettséget igénylő munkahelyen, a bérminimumot kapják kézhez, ami jelenleg nettó 173.000 forint. Ezen az idei 21%-os kiegészítő juttatás sem segít sokat, ami az alapfizetést egészíti ki, és mivel az a bérminimum alatt van, így ezzel együtt is csak 185.000 Ft-ot is kereshetnek a pályakezdők. Ráadásul ez nem épült be az illetményalapba, így bármikor elveheti a kormány, ha gondol egyet. A fizetés pontos számításáról részleteket a Hszt.-ben találsz: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?&docid=a1500042.tv×hift=20220801

Segíts, hogy terjedjen aHang!

Aláírásodat mentettük, köszönjük!

Mit tehetsz még?

Legyünk együtt Hangosak és adjunk hírt ismerőseinknek is a kampányról!

Oszd meg a petíciót barátaiddal és ismerőseiddel. Köszönjük, ha e-mailben is értesíted őket, jusson el a hír minél több emberhez!

Támogass!

Mára több mint 500 ezer ember csatlakozott valamelyik kampányunkhoz, 2130 településen van legalább egy ember, akit elérünk üzeneteinkkel és ezrek csatlakoztak különböző megmozdulásainkhoz országszerte. Támogatóink nélkül nem működhetnénk. Függetlenségünk legfőbb záloga, hogy azok a honfitársaink finanszírozzák az aHang tevékenységeit, akik hisznek benne, azonosulni tudnak az általunk fölvállalt ügyekkel és értékrenddel.