2 433 a célként kitűzött 5 000 aláírásból

A Levegő Munkacsoport petíciója

Tisztelt Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter és Tarlós István főpolgármester!

A fővárosi Duna-part közelében lakók, különösen az itt élő gyerekek egészségét súlyosan veszélyezteti, és az ide látogatóknak is rendkívül bosszantó a személyszállító hajók, illetve az azokat kiszolgáló autóbuszok kipufogógáza. Legyen a Duna Budapest üde színfoltja, ne pedig az egyik legszennyezettebb része! 

Budapesten a dunai személyszállításra használt hajók jelentős része rendkívül egészségkárosító, mérgező kipufogógázzal és zajjal terheli a környezetünket. Bár jelentős mennyiségű szennyezőanyagot bocsátanak ki a BKV által üzemeltetett hajók is, azonban a legnagyobb zaj- és levegőszennyezést a magántulajdonban lévő, többnyire rendkívül elavult motorral közlekedő, jellemzően városnézést kínáló hajók okozzák. A szennyezést tovább tetézik a szállodahajók azzal, hogy nem a partról kapják az áramot, hanem éjjel-nappal működik rajtuk az elektromos áramellátást biztosító dízelgenerátor. A helyzetet a szállodahajókat kiszolgáló, a parti sétány mentén – gyakran órákon át járó motorral – várakozó autóbuszok tömege is súlyosbítja.

A hajók zaj- és (főleg) kipufogógáz-kibocsátását a Duna-parton sétálók, az ott sportolók, illetve a Duna-part mellett élők, de még a pár utcával beljebb lakók is fokozottan megszenvedik. Leginkább a parti sétányokon és part menti játszótereken (pl. Olimpiai park, Szent István park) időző kisgyerekes családok vannak kitéve a szennyezésnek.

A forgalom sokszorosára nőtt, ennek következtében az egészségügyi és környezeti károk jelentősen nőttek, viszont a megszüntetésükhöz szükséges állami ráfordítás szinte elenyésző (néhány milliárd forint) az állami költségvetéshez képest.

Felszólítjuk a közlekedésért felelős Innovációs és Technológiai Minisztériumot, valamint a Fővárosi Önkormányzatot:

- Fokozzák a hajókban üzemelő motorok levegőt szennyező kibocsátásának ellenőrzését! Szigorítsák a vonatkozó szabályozást!

- Haladéktalanul készíttessék el a Dunán közlekedő hajók környezetvédelmi minősítési rendszerét (beleértve a hajón üzemeltetett áramfejlesztők kibocsátását is)!

- Jelentősen differenciálják a hajók kikötői díjait a környezetvédelmi minősítésüktől függően – mégpedig olyan mértékben, hogy ne legyen kifizetődő üzemeltetni a rendkívül szennyező hajókat!

- A kormány támogassa a hazai hajók elavult motorjainak lecserélését, valamint felszerelésüket hatékony részecskeszűrővel úgy, hogy mindez 2021. január 1-ig történjen meg! (Ehhez uniós forrásokat is lehetne használni, továbbá nagyrészt úgy is megoldható, hogy a kormány garanciát ad a motorcseréhez szükséges hitelhez.)

- Szüntessék meg a szálloda- és városnéző hajókat kiszolgáló buszok tartós rakparti parkolásának lehetőségét!

- Tiltsák meg a szállodahajók kikötését a lakó- és pihenőterületekkel határos partszakaszokon.

- Biztosítsák a Budapesten kikötő szállodahajók áramellátását a partról és tegyék kötelezővé ennek használatát!

 

Segíts, hogy terjedjen aHang!

Aláírásodat mentettük, köszönjük!

Mit tehetsz még?

Legyünk együtt Hangosak és adjunk hírt ismerőseinknek is a kampányról!

Oszd meg a petíciót barátaiddal és ismerőseiddel. Köszönjük, ha e-mailben is értesíted őket, hogy minél több emberhez eljusson!

Támogass!

Mára több, mint 100 ezer ember csatlakozott valamelyik kampányunkhoz, 2130 településen van legalább egy ember, akit elérünk üzeneteinkkel és ezrek csatlakoztak különböző megmozdulásainkhoz országszerte. Támogatóink nélkül nem működhetnénk. Függetlenségünk legfőbb záloga, hogy azok a honfitársaink finanszírozzák az aHang tevékenységeit, akik hisznek benne, azonosulni tudnak az általunk fölvállalt ügyekkel és értékrenddel.

Banki átutalással is tudsz segíteni, hogy minél több figyelemfelkeltő akciót tudjunk szervezni: Magyarhang Nonprofit Kft.

Magnet Bank: 16200223-10077582

Nemzetközi átutalás esetén: IBAN: HU59 1620 0223 1007 7582 0000 0000

(a közlemény rovatba kérjük az alábbi szöveg feltüntetését: “Adomány”).

További információk támogatással kapcsolatban:

https://ahang.hu/tamogatasi-informaciok/

Utalok bankkártyával (angol nyelvű felület)

Támogatás összege 0 Ft

A támogatás

Egyszeri Havi

Összeg

Köszönjük, hogy megtisztelsz bennünket támogatásoddal. Egy kis türelmet kérünk, amíg az adataidat biztonságosan feldolgozzuk.
aHang