1 587 a célként kitűzött 2 000 aláírásból

Tisztelt Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, Pintér Sándor, Fülöp Attila, Novák Katalin, Semjén Zsolt, Dr. Horváth Ildikó, Bódis József, Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, Magyar Szocialista Párt, Magyar Liberális Párt, Demokratikus Koalíció, Momentum Mozgalom, Fidesz - Magyar Polgári Szövetség, Jobbik Magyarországért Mozgalom, Orbán Viktor, Lehet Más a Politika és Párbeszéd Magyarországért!

Felipe González Morales az ENSZ migránsok emberi jogaiért felelős független jelentéstevője, aki a kormány meghívásának eleget téve hivatalos látogatásra érkezett Magyarországra. Tapasztalatai alapján a magyarországi menekültügyi eljárásjog nem tesz eleget több, Magyarország által ratifikált nemzetközi egyezménynek, ahogyan Magyarország alaptörvényében foglaltaknak sem. 

 

Sérti a Gyermek jogairól szóló New York-i egyezményt és az Emberi Jogok Európai Egyezményének több pontját, ezért a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága több alkalommal azonnali intézkedéseket rendelt el,  számos esetben ítélte el a méltatlan körülmények miatt, és több tízezer eurónyi kártérítés megfizetésére kötelezte Magyarországot.

 

A menedékkérők szabad mozgásának szigorú korlátozása, valamint a tranzitzónákban tapasztalt börtönszerű környezet jellegében fogvatartásnak minősül. A jelentéstevő aggodalmát fejezte ki, hogy a menedékkérőket - köztük terhes nőket, akár csupán 8 hónapos csecsemőket és 14 és 18 év közötti kísérő nélküli kiskorúakat is - a menedékjogi eljárás teljes időtartama alatt automatikusan fogvatartanak a tranzitzónákban. Jelenleg a tranzitzónákban körülbelül 280 személy van. Legtöbbjük olyan család, amely évek óta úton van, kevés kivétellel csak a magyar-szerb határnál éveket vártak, hogy legálisan lépjenek be országunk területére. Mindezek ellenére sokaknak évekig megsértik a személyes szabadsághoz fűződő jogát a tranzitzónákban bezárva, fegyveres biztonsági őrök állandó felügyelete mellett. A tranzitzónák lakóinak több mint 60%-a gyermek, köztük csecsemők, kísérő nélküli menedékkérő kiskorúak és speciális szükségletű gyermekek. A menedékkérők, beleértve a kisgyermekeket is, szinte kizárólag csak a számukra kijelölt szektorokban tartózkodhatnak. Szögesdrót van a kísérő nélküli menedékjogot kérő gyermekek, kisgyermekes menedékkérő családok és terhes nők szállásául szolgáló konténerek tetején is. Bár a magyar hatóság nem tekinti a tranzitzónákat fogvatartási helynek, a tranzitzónákból való távozás csak Szerbia irányába lehetséges, ami a menedékjog iránti kérelem megszüntetését eredményezi. A menedékkérők automatikus fogvatartása sérti a nemzetközi emberi jogi normákat.

 

Mindeközben nem biztosított a megfelelő orvosi és pszichológiai ellátás, kezelés sem. Nincs nőgyógyász és gyermekorvos, annak ellenére, hogy a menedékkérők nagy része nő és gyermek.  Az összegyűjtött információk szerint, amikor a menedékkérőknek végre sikerül eljutni az orvoshoz, a konzultációt gyakran tolmács jelenléte nélkül folytatják le, más esetekben az orvos egyszerűen nem ad orvosi diagnózist. Olyan is előfordult, hogy egy várandós nőt 17 őr kísért be a kórházba a terhességi orvosi vizsgálatra. Az egyik menedékkérő nőt pedig a közelmúltban műtötték a helyi kórházban, ahol 5 napig az ágyhoz volt bilincselve elegendő táplálék nélkül.

 

Kérjük Magyarország Kormányát, hogy vessen véget a gyermekek de facto fogvatartásának, akár családjukkal vannak, akár kísérő nélkül, és vizsgálja meg a gyermekes családok és a kísérő nélküli kiskorúak fogvatartásának alternatíváit, mivel a fogvatartás soha nem szolgálhatja a gyermek mindenek fölötti érdekét. A Vámosszabadi nyílt befogadó állomáson, melynek kapacitása 200 és 300 fő között van, az ott élő 11 fő - köztük 5 gyermek - szabadon mozoghat a létesítményen belül és kívül. A befogadó állomásnak nagy kertje van, játszótérrel a gyermekek számára. Rendelkezésre áll jól felszerelt konyha, osztályterem és egy orvosi rendelő is. Kérjük Magyarország Kormányát, hogy legfőbb prioritásként a tranzitzónákban fogvatartott gyermekes családokat helyezzék át a nyílt befogadó állomásra.

 

2018-ban a jogalkotási módosítások új elfogadhatatlansági okot vezettek be a menedékjog iránti kérelmek esetében. Ennek következtében a Szerbián áthaladó személyek által benyújtott kérelmek mindegyike elfogadhatatlannak minősül, mivel Magyarország Szerbiát biztonságos harmadik országnak tekinti, és így fennáll a származási országukba való visszatoloncolás veszélye anélkül, hogy megvizsgálták volna, hogy ott milyen üldöztetésnek lennének kitéve, mivel ezen törvényre hivatkozva Magyarország nem folytat érdemi vizsgálatot. A menedékkérőknek csupán három nap áll rendelkezésükre, hogy megtámadják a kérvényük elfogadhatatlanságára szóló döntést és bizonyítsák, hogy Szerbia nem biztonságos ország számukra. A kitoloncolási eljárás alatt állók a tranzitzónákon belül külön szektorban kerülnek elhelyezésre. Az ebben a szektorban tartózkodó 18 éven felüliek - a kismamákat és a kisgyermeküket szoptató anyukákat leszámítva - nem kapnak élelmezési ellátást.

 

A menedékkérőknek sérülhetnek a tisztességes eljáráshoz és jogorvoslati lehetőséghez fűződő jogai. Kérjük a kompetens bírókat, hogy rendszeresen tartsanak személyes meghallgatásokat a tranzitzónákban, ami hozzájárulhatna a tranzitzónák átláthatóságának növeléséhez, és megnyugvást hozna a létesítményekben tartott kérelmezőknek is. 

 

Kérjük a kormánypárti és ellenzéki politikusokat, hogy minden lehetséges eszközzel álljanak ki a minden embert megillető elidegeníthetetlen emberi jogok mellett és emeljék fel szavukat a Magyarországra érkező menekültekkel szembeni méltatlan, embertelen bánásmód ellen, sürgessenek azonnali beavatkozást. Magyarország Kormányát pedig arra kérjük, hogy:

 

1. Értékelje újra a jelenlegi tényleges migrációs helyzetet, szeptember 7-e után oldja fel a „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet” és az ahhoz kapcsolódó korlátozó intézkedéseket.

 

2. Biztosítson állandó orvosi és heti rendszerességű nőgyógyász, gyermekorvosi, illetve pszichológusi jelenlétet a tranzitzónákban és ezzel együtt minden esetben tolmácsot is, amennyiben szükséges.

 

3. Vessen véget a gyermekek fogvatartásának, akár családjukkal vannak, akár kísérő nélkül, és vizsgálja meg a gyermekes családok és a kísérő nélküli kiskorúak fogvatartásának alternatíváit, a tranzitzónákban fogvatartott gyermekes családokat pedig helyezze át a nyílt befogadó állomásra.

 

4. Minden esetben biztosítsa a menedékkérőknek, hogy saját ügyükben megjelenhessenek a bíróság előtt.

 

5. Biztosítson a civilszervezeteknek hozzáférést a tranzitzónákhoz, hogy ott ellenőrzési tevékenységet végezhessenek és jogi segítséget nyújthassanak. Ennek érdekében tegye átláthatóvá, hogy milyen szempontrendszer alapján engedi be a tranzitzónák területére valamely szervezet képviselőjét vagy akár magánszemélyeket.

 

Kérünk szépen továbbá minden Magyarországon bejegyzett egyházat, vallási közösséget és civilszervezetet, hogy nyíltan álljanak ki kezdeményezésünk mellett, amely nem szól másról, mint embertársaink, felebarátaink emberi méltóságának megőrzéséről. 

 

 

Levél címzettje:

Tisztelt:

Semjén Zsolt, Kereszténydemokrata Néppárt

Fülöp Attila

Novák Katalin

Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

Pintér Sándor

Dr. Horváth Ildikó

Bódis József

Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság

Magyar Szocialista Párt

Magyar Liberális Párt

Demokratikus Koalíció

Momentum Mozgalom

Jobbik Magyarországért Mozgalom

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Orbán Viktor

Lehet Más a Politika

Párbeszéd Magyarországért

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság honlapján többek között ezt a fotót találhatjuk. Küldj egy levelet, ha szerinted is "kicsit" más körülmények között élnek embertársaink a tranzitzónákban. A levélküldő akció csak egy első lépése kampányunknak, de nagyon fontos, hogy minél többen elküldjük ezt az e-mailt!

Tisztelt (cc ),

Ezt az e-mailt -ként küldöd Nem te vagy? Kattints ide!

A címzettek látni fogják a következőket: név, E-mail cím.

Az általad megadott személyes adatokat biztonságosan tároljuk és nem osztjuk meg másokkal.

Segíts, hogy terjedjen aHang!

Mit tehetsz még?

A legnagyobb segítség most az lehet, ha minél több helyen megosztod petíciónk, nyílt levelünk linkjét azért, hogy minél több ember értesüljön a kezdeményezésről. Főként azért fontos ez, mert a közeljövőben több akciót is tervezünk, amikhez szeretnénk, ha minél többen csatlakoznának.

Köszönjük!

Támogass!

Mára több, mint 100 ezer ember csatlakozott valamelyik kampányunkhoz, 2130 településen van legalább egy ember, akit elérünk üzeneteinkkel és ezrek csatlakoztak különböző megmozdulásainkhoz országszerte. Támogatóink nélkül nem működhetnénk. Függetlenségünk legfőbb záloga, hogy azok a honfitársaink finanszírozzák az aHang tevékenységeit, akik hisznek benne, azonosulni tudnak az általunk fölvállalt ügyekkel és értékrenddel.

Jók vagytok, támogatom aHangot!

Banki átutalással: Magyarhang Nonprofit Kft.

Magnet Bank: 16200223-10077582

Nemzetközi átutalás esetén: IBAN: HU59 1620 0223 1007 7582 0000 0000

(a közlemény rovatba kérjük az alábbi szöveg feltüntetését: “Adomány”).

További információk támogatással kapcsolatban:

https://ahang.hu/tamogatasi-informaciok/

Utalok bankkártyával (angol nyelvű felület)

Támogatás összege 0 Ft

A támogatás

Egyszeri Havi

Összeg

Köszönjük, hogy megtisztelsz bennünket támogatásoddal. Egy kis türelmet kérünk, amíg az adataidat biztonságosan feldolgozzuk.
aHang