3 804 a célként kitűzött 5 000 aláírásból

Tisztelt Dr. Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere, Dr. Halmosi Zsolt országos kórházfőparancsnok és kórházigazgatók!

Hangos, hideg, fáj. Ezeket érezheti valaki a megszületése pillanatában. 

A koraszülött babák sokkal tovább, sokkal többször kénytelenek megélni ezeket, ugyanis számos helyen mind a mai napig még mindig nem tölthetnek együtt elegendő időt a szüleikkel. 

Ebben a pillanatban is van olyan koraszülött baba, aki ma sem tölthetett elég időt a szülei óvó ölelésében - holott erre van a legnagyobb szüksége a fejlődéshez. 

A kenguru módszer pont ezt adja meg a babáknak. A módszer lényege a baba és (elsősorban) az anya közötti megszakítatlan bőrkontaktus - a gyógyító ölelés. 

A koraszülöttekkel kapcsolatba kerülő dolgozók heroikus, tiszteletre méltó munkát végeznek. És a legtöbb esetben támogatják is a szülőket. Ugyanakkor az is megesik, hogy nem engedik a szülőknek, hogy a koraszülött babájuknak megadják az elengedhetetlen érintéseket, ölelést. 

Egyetlen ilyen eset is elfogadhatatlan! 

Segíts a koraszülött babáknak az aláírásoddal most, hogy minden nap elég időt tölthessenek a szüleik ölelésében! 

Az érintések, a babusgatás, simogatás - a testi kontaktus - a babák idegrendszeri, élettani és lelki fejlődése szempontjából elengedhetetlen. [1]

A kenguruzás életet ment. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is támogatja, hiszen a gyakori alkalmazásával csökken a mortalitás, és a módszer nagy szerepet játszik az anya-gyermek kötődés kialakulásában. [2] Emellett a kenguruztatott babák kiegyensúlyozottabbak, mint inkubátoros társaik, valamint jobb az oxigénellátásuk, légzési frekvenciájuk és vércukorszintjük is. [3]

Ennek ellenére a magyarországi irányelvben a kenguruzás csak pozitív példaként szerepel - az irányelv nem tér ki rá részletesen, azt nem ajánlja. 

Ezért kérjük a kórházigazgatókat és a döntéshozókat, hogy mindenhol tegyék lehetővé és aktívan támogassák a szülőket a kenguru módszer alkalmazásában, hogy a koraszülött babák megkapják a szó szerint életmentő érintéseket!

Írd alá a petíciót most, hogy a koraszülött babák mielőbb megkaphassák a testi és lelki fejlődéshez elengedhetetlen támogatást! 

 

[1] https://www.facebook.com/picifilmek/videos/393482264713349

[2] https://www.hbcs.hu/uploads/jogszabaly/2635/fajlok/EMMI_szakmai_iranyelv_koraszulott.pdf

[3] https://www.mellettedahelyem.hu/pici-ellatas/kenguru-modszer

Segíts, hogy terjedjen aHang!

Aláírásodat mentettük, köszönjük!

Mit tehetsz még?

Legyünk együtt Hangosak és adjunk hírt ismerőseinknek is a kampányról!

Oszd meg a petíciót barátaiddal és ismerőseiddel. Köszönjük, ha e-mailben is értesíted őket, jusson el a hír minél több emberhez!

Támogass!

Mára több mint 500 ezer ember csatlakozott valamelyik kampányunkhoz, 2130 településen van legalább egy ember, akit elérünk üzeneteinkkel és ezrek csatlakoztak különböző megmozdulásainkhoz országszerte. Támogatóink nélkül nem működhetnénk. Függetlenségünk legfőbb záloga, hogy azok a honfitársaink finanszírozzák az aHang tevékenységeit, akik hisznek benne, azonosulni tudnak az általunk fölvállalt ügyekkel és értékrenddel.