1 907 a célként kitűzött 5 000 aláírásból

Tisztelt Bácskai János polgármester úr!

Hallottál arról, hogy két városrész, a IX. kerületi József Attila-lakótelep és a XIX. kerületi Wekerletelep között egy 22 hektárnyi, azaz kb. 30 focipályányi területű városi erdő húzódik?

Ez a Határ úti, vagy másnéven Ferencvárosi Kiserdő.

A Határ úti Kiserdő a pesti oldal egyik legrégibb, eredetileg véderdőnek telepített erdeje. Ma nemcsak az érintett két kerület, de más kerületek lakói is járnak ide ki sétálni, kutyát sétáltatni, futni, kerékpározni, piknikezni, nem beszélve a nyári kánikuláról, amikor egyszerűen csak hűsölni, folyamatos madárdalt hallgatni szeretnének!

2017 nyarán mi, a két kerület lakosai egyszer csak hírt kaptunk arról, hogy az ún. Galvani híd beruházásához kapcsolódódó levezető utak egyik szakaszának helyét a beruházó az erdő területére jelölte ki.

Vagyis pár év, és a fák, a bokrok, a tisztások helyén 2 x 2 sávon autók, teherautók pöfögnek, zajonganak majd az otthonainkhoz közel. Elvéve a nyugalmunkat, szennyezve a levegőnket, elriasztva a madarakat, porba burkolva a környéket, a tömeges fakivágás pedig még a tágabb környezetben is éreztetni fogja hatását. A beruházás hírére másfél éve megalapítottuk a Kiserdővédők nevű helyi lakosokból álló csoportunkat. Tiltakozásokat szervezünk, hogy a beruházásért felelős Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja (KKBK) kormányzati háttérintézmény állítsa le az erdőn keresztül vezetett útpályák tervezését, és vonja be a helyi lakosokat is a döntéshozatali folyamatokba.

2017-ben leállt a tervezés, és a beruházó fél évnyi haladékot kért a lakosoktól alternatív útvonalterveinek kidolgozására és az ezzel kapcsolatos társadalmi egyeztetés lebonyolítására. A beígért fél év már többszörösen letelt.

Számtalanszor írtunk levelet, kértünk időpontokat személyes egyeztetésre a beruházótól, sőt 2 alkalommal a közvetlen véleményezést lehetőségét megteremtő társadalmi egyeztetést is szerveztünk, ahol saját, szakmailag megalapozott alternatív útvonaltervünket is bemutattunk. A beruházó nem jött el az általunk megszervezett társadalmi egyeztetéseinkre, nem reagál megkereséseinkre. Mindeközben, persze nem hivatalosan, de tudjuk, hogy a zárt ajtók mögött a Kiserdő területére folyik az útvonalak tervezése!

Szeretnénk, hogy a közvetlen környezetünk alakításába az érintettségünk révén kompetens lakókként bevonjanak minket. A közösségi tervezés számunkra ezt jelenti, nem pedig az utólagos véleményezési lehetőséget, amikor már minden el van döntve.

Kérjük, írd alá a petíciót, hogy együtt emeljük fel a hangunkat a Kiserdő megmaradásáért, a közvetlen beleszólás lehetőségét megteremtő társadalmi egyeztetésért!

Fontos fejlemény (2019.06.04.)!

A petíció indítása után megkeresés érkezett a KKBK részéről, amiben csoportunkat szakértői egyeztetésre irányuló munkaindító megbeszélésére invitálják. Ezzel egy kicsit közelebb léptünk célunkhoz, de a folyamat iránya és eredménye még kétséges. Ezért az aláírásgyűjtést folyatjuk, amivel kérjük, nyomatékosítsuk együtt a továbbiakban is, hogy a budapesti Kiserdő fáinak kivágása nem elfogadható számunkra!

 

Támogass!

Kérünk, hogyha teheted, támogass minket abban, hogy minél hangosabb lehessen a Határ úti Kiserdővédőket segítő kampányunk! Minden forinttal több embert állíthatunk az ügy mellé, minden forinttal közelebb kerülünk ahhoz, hogy fel tudjuk mutatni, meg tudjuk szervezni azt a kritikus tömeget, amivel közösen lépve célt érünk!

 

Miért?

Magánszemélyek, formális és informális csoportok ügyeinek segítésére hoztuk létre szervezetünket. Az oldalt a tagok és a kampányt aláírók támogatják, így maradunk függetlenek és szabadok. A munkánk folytatásához kérjük a támogatásodat. 

Segíts, hogy terjedjen aHang!

 

Mit tehetsz még?

Köszönjük, hogy csatlakoztál a Határ úti Kiserdővédők kezdeményezéséhez. A legnagyobb segítség most az lehet nekik, ha minél több helyen megosztod a petíciót. Segítsd őket egy megosztással!

Köszönjük!