12 739 a célként kitűzött 20 000 aláírásból

2020. október 22-én Lengyelország sárba tiporta a nőket és jogaikat. Az alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek találta a beteg magzatok művi vetélését lehetővé tevő törvényt. A továbbiakban csak nemi erőszak, vérfertőzés és a nő veszélyeztetettsége esetén van lehetőség abortuszra, ám kétséges, hogy az előbbi esetben ezt sikerül-e időben elvégezni az elutasító intézményrendszer miatt. 

A nő akkor sem abortálhatja a magzatot, ha az visszafordíthatatlanul károsodott, beteg - ebben az esetben is át kell élnie a szülést. Akkor is, ha nem áll készen egy fogyatékos gyermek felnevelésére, vagy nincs megfelelő anyagi és szociális körülmények között ehhez.

2020. október 22-én Magyarország és Lengyelország más illiberális vagy autoriter, a nők jogait figyelmen kívül hagyó államokkal együtt aláírta a Genfi “Konszenzus” Nyilatkozatot, egy abortuszellenes deklarációt.[1] Ugyanezen a napon nyilvánította a lengyel alkotmánybíróság alkotmányellenesnek a beteg magzatok elvetetését. Magyarország Alaptörvénye a megfogalmazása miatt lehetőséget ad arra, hogy bármelyik pillanatban szigorítsák, ne adj’ isten betiltsák az abortuszt. 

Kiállunk az ellen, hogy Lengyelországban és Magyarországon megkérdőjelezik a nők reprodukciós jogait, a biztonságos és legális abortuszhoz, fogamzásgátláshoz való hozzáférést. 

Kiállunk azért, hogy a lengyel és a magyar nőknek meglegyen az az univerzális emberi joguk, hogy szabadon dönthessenek a testükről!

Az abortusz szigorításával nem az abortuszok, hanem a legálisan végzett abortuszok száma csökken - ezzel párhuzamosan pedig nő a külföldön vagy nem megfelelő körülmények között végzett abortálás miatti halálozások száma. 

Kérjük a lengyel és a magyar országgyűlési képviselőket, hogy vállaljanak szolidaritást a lengyel nőkkel, és álljanak ki amellett, hogy minden nőnek jogában kell álljon, hogy maga döntsön a testéről. 

Írd alá a petíciót - vállalj szolidaritást a lengyel tüntetőkkel, és kérd erre a magyar és a lengyel országgyűlési képviselőket: álljanak ki a lengyel nőkért és a nők testük feletti döntés jogáért!

Lengyel testvérszervezetünk, az Akcja Demokracja petíciója a lengyel törvény szigorítása ellen tiltakozik, ezt már közel 600 ezren írták alá. Készíts egy plakátot az alábbi feliratokkal:

#StrajkKobiet,

#nőksztrájkja,

#azéntestem,

és készíts magadról egy fotót a plakáttal. Mutasd meg ezzel is azt, hogy kiállsz a lengyel tüntetők és a női reprodukciós jogok mellett! A képedet eljuttatjuk a testvérszervezetünkön keresztül a lengyel tüntetőknek. Kép feltöltéséhez kattints ide: https://forms.gle/T6bT2LSSm5d5kDz88

Ha nincs Google-fiókod, küldd el a képet a toth[pont]eniko[kukac]ahang[pont]hu címre!

---------

[1] https://www.theguardian.com/world/2020/oct/22/us-trump-administration-signs-anti-abortion-declaration A dokumentum teljes szövege elérhető itt: https://www.hhs.gov/about/agencies/oga/global-health-diplomacy/protecting-life-global-health-policy/geneva-declaration.html

---------

A petíció mellett támogatóként kiálló szervezetek: 

Egyenlítő Alapítvány,

Nem tehetsz róla, tehetsz ellene,

Labrisz Leszbikus Egyesület,

Patent Egyesület,

Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület

Segíts, hogy terjedjen aHang!

Aláírásodat mentettük, köszönjük!

Mit tehetsz még?

Legyünk együtt Hangosak és adjunk hírt ismerőseinknek is a kampányról!

Oszd meg a petíciót barátaiddal és ismerőseiddel. Köszönjük, ha e-mailben is értesíted őket, jusson el a hír minél több emberhez!

Támogass!

Kérünk, hogy támogass minket, hogy hangot adhassunk a női reprodukciós jogok védelmében indult kampányunknak! Adományoddal hozzájárulsz ahhoz, hogy kampányunkat mind szélesebb körben terjeszthessük. Minden forinttal több embert állíthatunk az ügyünk mellé, minden forinttal közelebb kerülünk ahhoz, hogy fel tudjuk mutatni, meg tudjuk szervezni azt a kritikus tömeget, amivel közösen lépve célt érünk!