702 a célként kitűzött 1 000 aláírásból

Tisztelt Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, Budakeszi Járási Hivatal, Budaörs Város Önkormányzata és Országos Rendőr-főkapitányság!

A budaörsi Ne fűts hulladékkal mozgalom petíciója:

Tisztelt Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, Országos Rendőr-főkapitányság, Budakeszi Járási Hivatal és Budaörs Város Önkormányzata!

A budaörsi Ne fűts hulladékkal mozgalmat 2019. elején azzal a céllal indítottuk, hogy szűnjön meg a hulladék és kezelt fa égetése Budaörsön!

Köztudott, hogy Magyarországon a rossz levegő egyik fő okozója az otthoni hulladék égetése, pedig a törvény szerint hulladékkal fűteni bűncselekmény is lehet! Az így keletkező rossz levegő rákot, szívinfarktust, agyvérzést, a magzatok genetikai károsodását, impotenciát és számos más betegségeket okozhat.

Az elmúlt több, mint egy év alatt a Herman Ottó Intézet által készített és biztosított, a témába vágó többezer szórólapot szórtunk szét a városban, találkozókat szerveztünk, melyeken arra kerestük a választ, hogy milyen módon veheti fel az ember a kapcsolatot a hulladékkal fűtő szomszédjával és milyen módon tudja rávenni arra, hogy fejezze be a súlyosan egészség- és környezetkárosító tevékenységét.

A rossz fűtéssel kapcsolatban hajlamos az ember azt gondolni, hogy ez a rászorulók és szegények miatt történik, ez azonban nem így van, melyet a Levegő Munkacsoport egyik kutatása is kimutatott. Álláspontjuk szerint A fűtési légszennyezés több mint 70 százalékának nem a szegénység az oka, hanem az ismerethiány, a felelőtlenség, a nemtörődömség.” Fontosnak tartjuk hangsúlyozni azt is, hogy a Ne Fűts Hulladékkal mozgalom tevékenysége sem a szegények ellen irányul, illetve szükség sem volt arra, hogy tevékenységünket a rászorulók megsegítésére  fókuszáljuk, hiszen a szociális feladatokat és az ehhez kapcsolódó támogatásokat a Budaörs Város Önkormányzata hiánytalanul ellátja.

2020-ban kérdőívvel kerestük meg a helyi bölcsődéket, óvodákat és általános iskolákat, hogy tájékozódjunk, milyen legszennyezési hatásnak vannak kitéve a legkisebbek. Az eredmény lesújtó. Az intézmények kétharmada szerint probléma vagy nagy probléma a levegőszennyezés és ennek nagyrészt a rossz fűtés az okozója. Számos intézménynél sokszor nem lehet szellőztetni, számos alkalommal kell behívni a gyerekeket a szabad levegőről és nagyon sok intézmény jelezte, hogy a légszennyezés hatása szem, orr, torok irritációban, illetve asztma és egyéb krónikus légúti megbetegedések gyakoribb előforulásának formájában nyilvánul meg. A kérdőív részletes eredményeit megtalálják a https://nefutshulladekkal.hu weboldalon.

Tisztelt Hölgyem, Uram! Mi mindent megtettünk, ami tőlünk, civilektől elvárható a helyzet javítása érdekében. 

Azonban szembesültünk azzal, hogy számos esetben a szép szó évek óta nem segít és sok ember és gyermek azért kénytelen továbbra is elviselni, hogy szomszédja éveket vesz el az ő és családja életéből, mert hiányzik a hatékony és gyors intézkedés a hatóság részéről vagy egyáltalán nem történik semmilyen intézkedés.

Ezt felismerve 2019. elején összehívtuk önöket (Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Budaörsi Rendőrkapitányság, Budakeszi Járási Hivatal, Budaörs Város Önkormányzata), hogy egyrészt tájékoztatást adjunk erről a súlyos hiányosságról, másrészt, hogy elindtsuk önöket az úton, hogy egymással egyeztetve, közösen dolgozzák ki a cselekvési tervet egy-egy bejelentés esetén. Ezt a találkozót önök – Budaörs Város Önkormányzata kivételével – egy vagy két nappal a találkozó előtt lemondták.

Emiatt a hozzállás miatt és a gyermekeink egészségének egyértelmű veszélyeztetése miatt most ilyen módon kérjük a lehető leghatározottabban önöktől, követeljük, hogy üljenek össze és 2020. szeptember 30-ig dolgozzák ki azt a cselekvési tervet, illetve biztosítsák a végrehajtáshoz szükséges tárgyi, emberi és szervezeti erőforrásokat, amelyek alapján a bölcsődék, óvodák és általános iskolák 200 méteres körzetéből érkező bejelentés esetén, 1 órán belül érkezzenek ki és tegyék meg a szükséges méréseket, intézkedéseket a hulladékkal fűtő állampolgár ellen.

Az már szinte biztosra vehető, hogy sok felnőtt élete évekkel lesz rövidebb a légszennyezés miatt, azonban azt nem hagyhatjuk, hogy ugyanezt gyermekeink is elszenvedjék!

Üdvözlettel,

Ne Fűts Hulladékkal Mozgalom

Budaörs

Segíts, hogy terjedjen aHang!

Aláírásodat mentettük, köszönjük!

Mit tehetsz még?

Legyünk együtt Hangosak és adjunk hírt ismerőseinknek is a kampányról!

Oszd meg a petíciót barátaiddal és ismerőseiddel. Köszönjük, ha e-mailben is értesíted őket, jusson el a hír minél több emberhez!

Támogass!

Adományoddal hozzájárulsz ahhoz, hogy kampányunkat mind szélesebb körben terjeszthessük. Minden forinttal több embert állíthatunk az ügyünk mellé, minden forinttal közelebb kerülünk ahhoz, hogy fel tudjuk mutatni, meg tudjuk szervezni azt a kritikus tömeget, amivel közösen lépve célt érünk!

Miért?

Magánszemélyek, formális és informális csoportok ügyeinek segítésére hoztuk létre szervezetünket. Az oldalt a tagok és a kampányt aláírók támogatják, így maradunk függetlenek és szabadok. A munkánk folytatásához kérjük a támogatásodat.