12 705 a célként kitűzött 20 000 aláírásból

Tisztelt Lantos Csaba energiaügyi miniszter, Lázár János építési és közlekedési miniszter és Varga Mihály pénzügyminiszter!

Ne az utcát fűtsd!

Állami támogatást otthonaink energetikai korszerűsítésére! Ha szerinted is így kellene csökkenteni a rezsit, írd alá a petíciót!

A petíció aláírásával felszólítod a kormányt arra, hogy nyújtson valódi segítséget annak a több millió embernek, akiknek nagy mértékben nőttek a rezsiköltségei az elmúlt évben, mégsem voltak jogosultak semmilyen állami támogatás megpályázására. Nyugdíjasok, egyedülállók, nem elég gazdag családok, közmunkások, olyan párok, akik nem vállaltak gyereket… Sok százezer háztartás marad ki évről évre az állami otthonfelújítási pályázatokból. Ezen kell változtatnunk!

Meggyőződésünk, hogy szemléletváltásra és hosszú távú programokra van szükség a magyarországi lakossági energiafelhasználás terén! Költségvetési és európai uniós forrás rendelkezésre áll, csak kormányzati akaratra és bátorságra van szükség!

Magyarországon a lakosság a legnagyobb energiafogyasztó, hazánk energiafogyasztásának mintegy 33%-a háztartásokhoz köthető, elsősorban a fűtéshez. (forrás: Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal - MEKH).

A magyar kormány az utóbbi években egyre fenntarthatatlanabb módon próbált minket megóvni az emelkedő energiaáraktól. A rezsicsökkentéssel ugyan valóban sokaknak nyújtott átmeneti segítséget, ám miközben elhitette velünk, hogy az energia olcsó, és “örökre” az is marad, ennek hatására másfélszeresére növekedett a lakosság gázfogyasztása. Ráadásul minél többet fogyasztott egy háztartás, annál több támogatást kapott, ezáltal is a nagy fogyasztású - sokszor jobb módú fogyasztóknak kedvezett.

Az energiaválság sokkja miatt százezrek voltak kénytelenek szembesülni a valósággal, az energiafüggőséggel és a drágasággal. Ha nem változtatunk, a probléma velünk marad, továbbra is kitéve a magyarokat a külső körülményeknek, például a politikai válságoknak, a klímaváltozásnak, az ezekből fakadó bizonytalanságoknak, az emelkedő rezsi kiadásoknak, számláknak.

Kérjük Lantos Csaba energiaügyi minisztert, Varga Mihály pénzügyminisztert, Lázár János építési és közlekedési minisztert, illetve a teljes magyar kormányt, hogy tegyen érdemi, kézzelfogható lépéseket a magyar otthonok energetikai korszerűsítésével, hosszú távú védelmével kapcsolatban! A következő évi költségvetésben különítsen el jelentős, legalább 1000 milliárd forintnyi forrást arra, hogy a lakosság lehető legnagyobb részének elérhetővé váljon állami segítség otthonaik fejlesztésére, valamint dolgozzon ki egy hosszú távú és kiszámítható támogatási keretrendszert a magyar lakossági ingatlanállomány fejlesztésére.

A problémára a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank is felhívta a kormány és a társadalom figyelmét legutóbbi lakáspiaci jelentésében. Ahogy Matolcsyék jelentése fogalmaz:

“Európában az orosz-ukrán háború nyomán kibontakozó energiaválság és a háztartások jelentősen megemelkedő rezsi költségei miatt a lakóingatlanok energetikai hatékonyságának javítása a közeljövőben kiemelt érdek lehet mind az ingatlantulajdonosok, mind az állam szempontjából, továbbá a klímacélok eléréséhez is elengedhetetlen.”

Kérjük tehát, hogy a kormány által is sikeresnek értékelt, tavaly mégis befagyasztott Otthonfelújítási Programot tegyék ismét elérhetővé a lakosságnak az alábbi elvek mentén:

 • Hosszú távú, legalább 7 éves pályázati program kidolgozása;

 • A pályázat legyen célhoz kötött: kizárólag energetikai korszerűsítéssel kapcsolatban legyen lehívható (pl. fal- és tetőszigetelés, nyílászárócsere, fűtőberendezés cseréje/korszerűsítése, napelemes rendszer telepítése stb.);

 • A célcsoport és jogosultak körének bővítése, hogy az egyszemélyes háztartásoknak, nyugdíjasoknak, pároknak és a gyermekes családoknak egyaránt elérhető legyen;

 • Lakások és családi házak támogatása egyaránt;

 • Vissza nem térítendő kiegészítő támogatás, kamattámogatott hitel és az önerő megteremtését segítő piaci hitelkonstrukció megteremtése annak érdekében, hogy az önrészt minél többen be tudják fizetni;

 • A program ösztönözze a minél nagyobb energiahatékonyság elérését, az épületfelújítási útlevélhez kötött szakaszos mélyfelújítást, ezzel is motiválva a lakosságot a támogatás észszerű és tisztességes felhasználására;

 • Az elérhető támogatási összegek éves felülvizsgálata a mindenkori inflációhoz igazodva, az aktuális építőipari árakat figyelembe véve történjen.

Korábban maga a magyar kormány is elismerte a Nemzeti Energiastratégia 2030 c. dokumentumban, hogy

“a családok többségének nincs annyi megtakarítása, hogy saját erőből épületfelújításba kezdjen. (…) Mélyfelújítások nélkül nem reális a hazai lakóingatlan állomány energiahatékony megújulása a következő évtizedben.”

A kormánynak ebben a megállapításban igaza volt, most már csak cselekednie kéne!

Józan ész, bátorság, hosszú távú gondolkodás. Védjék meg, tegyék válságállóbbá a magyar háztartásokat! Ezt várjuk el miniszter uraktól és Magyarország kormányától.

Miért fontos?

 • Egy jól szigetelt ház/lakás rezsije, fenntartása sokkal kevesebbe kerül.
 • Egy jól átgondolt korszerűsítéssel akár 60-70%-kal csökkenthetjük azt az energiamennyiséget, amire szükségünk van például egy '90 előtt épült családi ház energiafogyasztásának kielégítéséhez.
 • A hivatalos statisztikák szerint a háztartások nagy részének, legalább 70%-ának nincs megtakarítása, és a bankok sem adnak könnyen hitelt, ezért eddig a jómódúbb lakástulajdonosok részesülhettek csak támogatásban, ezen javítani kell.
 • Egy ilyen program csökkenti az (energia)szegénység kockázatát, és megakadályozza, hogy gyermekek és családok a rossz lakhatási körülményeik miatt kerüljenek hátrányba az élet többi területén. 
 • Egy egészségesebb, szebb, kényelmesebb otthon az élet számos területére kihat, a befektetett pénzek sokszorosan megtérülnek össztársadalmi szinten.
 • Egy jól átgondolt és megtervezett felújítási programmal az ország energiafüggőségét és ezáltal energiaszámláját is csökkenteni lehet, így több pénz maradhat például az egészségügy és az oktatás fejlesztésére.
 • Egyre kiszámíthatatlanabb, egyre extrémebb időjárási körülményekkel kell szembenéznünk a következő években - épületeinket ellenállóbbá kell tennünk: egy ilyen méretű felújítási program nagyban hozzájárul a klímakárosító kibocsátások csökkentéséhez, másfelől pedig a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásban is segít.
 • Egyes szakértők szerint egy hosszú távú, kiszámítható állami program a drasztikus építőipari áremelkedéseket is enyhítheti, ezáltal kiszámíthatóbbá teszi az egyéni tervezést. 
Videó:

Segíts, hogy terjedjen aHang!

Aláírásodat mentettük, köszönjük!

Mit tehetsz még?

Legyünk együtt Hangosak és adjunk hírt ismerőseinknek is a kampányról!

Oszd meg a petíciót barátaiddal és ismerőseiddel. Köszönjük, ha e-mailben is értesíted őket, jusson el a hír minél több emberhez!

Támogass!

A következő hónapokban az aHang legtöbb erőforrását erre a kampányra fogja fordítani. A 2024. évi költségvetés elfogadásáig mindent meg fogunk tenni, hogy a téma napirendre kerüljön, s hogy a döntéshozókat szembesítsük javaslataink, követeléseink tartalmával. Ennek érdekében mozgósításba kezdünk az ország több pontján. Pultos kitelepülések, szórólapozások, vidéki fórumok, köztéri és online hirdetések - ezekre mind költeni fogunk, azonban a kampány mérete és országos láthatósága nagyban függ attól, hogy mennyi pénzt tudunk összegyűjteni az aláíróktól. Hiszen függetlenségünk legfőbb záloga, hogy azok a honfitársaink finanszírozzák az aHang tevékenységeit, akik hisznek benne, azonosulni tudnak az általunk fölvállalt ügyekkel és értékrenddel.