12 195 a célként kitűzött 20 000 aláírásból

Tisztelt Rétvári Bence államtitkár úr, Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter úr, Novák Katalin államtitkár asszony és Fülöp Attila államtitkár úr!

Offline gyűjtött aláírások: 1178

Ma Magyarországon semmilyen törvény nem tiltja, hogy gyerekes családokat tegyenek utcára. Évente több ezer kilakoltatás történik, ami miatt családok szakadnak szét és gyerekek kerülnek állami gondozásba. Ez a gyakorlat embertelen és jogtalan!

A gyermekvédelmi törvény 7. paragrafusa egyértelműen kimondja, hogy egyetlen gyermeket sem szabad kizárólag anyagi okokból, tehát a család szegénysége vagy hajléktalansága miatt elválasztani a szüleitől. Márpedig éppen ez történik, amikor egy gyereket azért vesznek állami gondozásba, mert a családjának nincs hol laknia – gyakran azért, mert kilakoltatták őket. Az alapvető jogok biztosa is felhívta a figyelmet arra a jogsértő gyakorlatra, hogy minden harmadik gyereket anyagi okok miatt emelnek ki a családjából, életre szóló traumát okozva ezzel a gyermekeknek és a szülőknek is.

A Város Mindenkié törvénymódosítást kezdeményez és petíciót indít azért, hogy soha többé ne lehessen gyermekes családokat elhelyezés nélkül az utcára tenni! Az Utcajogásszal közösen írt törvénymódosító javaslatunk:

1. előírja, hogy a települési önkormányzatoknak kötelezettsége legyen megfelelő együttes elhelyezést biztosítani a kilakoltatás által fenyegetett vagy lakhatásukat elvesztett helyi kötődésű gyermekes családoknak;

2. az önkormányzati bérlakások és a lakáshiteles ügyek esetében megtiltja a lakáskiürítés bírósági elrendelését abban az esetben, ha az gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásához vezetne.

Már többször megpróbáltuk az Országgyűlés elé vinni a törvénymódosító javaslatunkat – eddig hiába. Kérjük miniszter urat, államtitkár asszonyt és államtitkár urat, hogy támogassák a javaslatunkat és kezdeményezzék a módosítást az Országgyűlésnél.

Csatlakozz és küldd el 3 ismerősödnek, hogy elérjük a 20.000 aláírást!

A petícióhoz csatlakozó csoportok, szervezetek, intézmények:

Age of Hope

Amnesty International Magyarország

Eleven Emlékmű

Gyerekesély Közhasznú Egyesület

Habitat for Humanity Magyarország

Hintalovon Alapítvány

Igazgyöngy Alapítvány

Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület

Magyar Szociális Fórum

Másállapotot a szülészetben

Oltalom Karitatív Egyesület

Önállóan lakni-közösségben élni

Társaság a Szabadságjogokért - TASZ

Tündérpakk Alapítvány

Utcáról Lakásba Egyesület

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Ha egyetértesz velünk, írd alá a petíciót! Ne hagyjuk, hogy az állam felelőtlensége miatt gyermekek élete menjen tönkre!

Az alábbi linken tájékozódhatsz arról, hogy milyen lépéseket tettünk eddig az ügyben: https://avarosmindenkie.blog.hu/tags/gyerekek_kilakoltat%C3%A1sa

 

Segíts, hogy terjedjen aHang!

Tegnap a Népjóléti Bizottság többsége nemet mondott arra a javaslatra, amely megakadályozná, hogy gyermekes családokat közös elhelyezés nélkül kilakoltassanak. Nemcsak a törvényjavaslatot szavazták le, A Város Mindenkié aktivistáit sem engedték be az ülésre.

A kormány feladata az lenne, hogy védje a családokat és annak érdekében együttműködjön az AVM csapatával és szakértőivel, akik a gyermekes családok kilakoltatását megakadályozó törvényjavaslatot kidolgozták.

Mit tehetsz még?

Ha TE sem értesz egyet a Népjóléti Bizottság mai döntésével oszd meg a petíciót: küldd el legalább 3 ismerősödnek, akik még nem írták alá! 

Segíts, hogy még az Országgyűlés nyári szünete előtt elérjük a 20,000 aláírást!

Támogass!

Kérünk, hogy támogass minket, hogy minél hangosabb lehessen a gyerekes családok kilakoltatásának megelőzését támogató kampányunk! Minden forinttal több embert állíthatunk az ügyünk mellé, minden forinttal közelebb kerülünk ahhoz, hogy fel tudjuk mutatni, meg tudjuk szervezni azt a kritikus tömeget, amivel közösen lépve célt érünk!

 

Miért?

Magánszemélyek, formális és informális csoportok ügyeinek segítésére hoztuk létre szervezetünket. Az oldalt a tagok és a kampányt aláírók támogatják, így maradunk függetlenek és szabadok. A munkánk folytatásához kérjük a támogatásodat.