11 991 a célként kitűzött 20 000 aláírásból

Tisztelt Rétvári Bence államtitkár úr, Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter úr, Novák Katalin államtitkár asszony és Fülöp Attila államtitkár úr!

Offline gyűjtött aláírások: 1178

Ma Magyarországon semmilyen törvény nem tiltja, hogy gyerekes családokat tegyenek utcára. Évente több ezer kilakoltatás történik, ami miatt családok szakadnak szét és gyerekek kerülnek állami gondozásba. Ez a gyakorlat embertelen és jogtalan!

A gyermekvédelmi törvény 7. paragrafusa egyértelműen kimondja, hogy egyetlen gyermeket sem szabad kizárólag anyagi okokból, tehát a család szegénysége vagy hajléktalansága miatt elválasztani a szüleitől. Márpedig éppen ez történik, amikor egy gyereket azért vesznek állami gondozásba, mert a családjának nincs hol laknia – gyakran azért, mert kilakoltatták őket. Az alapvető jogok biztosa is felhívta a figyelmet arra a jogsértő gyakorlatra, hogy minden harmadik gyereket anyagi okok miatt emelnek ki a családjából, életre szóló traumát okozva ezzel a gyermekeknek és a szülőknek is.

A Város Mindenkié törvénymódosítást kezdeményez és petíciót indít azért, hogy soha többé ne lehessen gyermekes családokat elhelyezés nélkül az utcára tenni! Az Utcajogásszal közösen írt törvénymódosító javaslatunk:

1. előírja, hogy a települési önkormányzatoknak kötelezettsége legyen megfelelő együttes elhelyezést biztosítani a kilakoltatás által fenyegetett vagy lakhatásukat elvesztett helyi kötődésű gyermekes családoknak;

2. az önkormányzati bérlakások és a lakáshiteles ügyek esetében megtiltja a lakáskiürítés bírósági elrendelését abban az esetben, ha az gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásához vezetne.

Már többször megpróbáltuk az Országgyűlés elé vinni a törvénymódosító javaslatunkat – eddig hiába. Kérjük miniszter urat, államtitkár asszonyt és államtitkár urat, hogy támogassák a javaslatunkat és kezdeményezzék a módosítást az Országgyűlésnél.

Csatlakozz és küldd el 3 ismerősödnek, hogy elérjük a 20.000 aláírást!

A petícióhoz csatlakozó csoportok, szervezetek, intézmények:

Age of Hope

Amnesty International Magyarország

Eleven Emlékmű

Gyerekesély Közhasznú Egyesület

Habitat for Humanity Magyarország

Hintalovon Alapítvány

Igazgyöngy Alapítvány

Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület

Magyar Szociális Fórum

Másállapotot a szülészetben

Oltalom Karitatív Egyesület

Önállóan lakni-közösségben élni

Társaság a Szabadságjogokért - TASZ

Tündérpakk Alapítvány

Utcáról Lakásba Egyesület

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Ha egyetértesz velünk, írd alá a petíciót! Ne hagyjuk, hogy az állam felelőtlensége miatt gyermekek élete menjen tönkre!

Az alábbi linken tájékozódhatsz arról, hogy milyen lépéseket tettünk eddig az ügyben: https://avarosmindenkie.blog.hu/tags/gyerekek_kilakoltat%C3%A1sa

 

Segíts, hogy terjedjen aHang!

Tegnap a Népjóléti Bizottság többsége nemet mondott arra a javaslatra, amely megakadályozná, hogy gyermekes családokat közös elhelyezés nélkül kilakoltassanak. Nemcsak a törvényjavaslatot szavazták le, A Város Mindenkié aktivistáit sem engedték be az ülésre.

A kormány feladata az lenne, hogy védje a családokat és annak érdekében együttműködjön az AVM csapatával és szakértőivel, akik a gyermekes családok kilakoltatását megakadályozó törvényjavaslatot kidolgozták.

Mit tehetsz még?

Ha TE sem értesz egyet a Népjóléti Bizottság mai döntésével oszd meg a petíciót: küldd el legalább 3 ismerősödnek, akik még nem írták alá! 

Segíts, hogy még az Országgyűlés nyári szünete előtt elérjük a 20,000 aláírást!

Támogass!

Kérünk, hogy támogass minket, hogy minél hangosabb lehessen a gyerekes családok kilakoltatásának megelőzését támogató kampányunk! Minden forinttal több embert állíthatunk az ügyünk mellé, minden forinttal közelebb kerülünk ahhoz, hogy fel tudjuk mutatni, meg tudjuk szervezni azt a kritikus tömeget, amivel közösen lépve célt érünk!

 

Miért?

Magánszemélyek, formális és informális csoportok ügyeinek segítésére hoztuk létre szervezetünket. Az oldalt a tagok és a kampányt aláírók támogatják, így maradunk függetlenek és szabadok. A munkánk folytatásához kérjük a támogatásodat. 

Támogatás összege 0 Ft

A támogatás

Egyszeri Havi

Összeg

Thanks, we just need a few more details to set up your direct debit.

Change your donation

First name
Last name
Your email
Address (line 1)
Town
Your postcode
Account name
Account number
Sort code
Köszönjük, hogy megtisztelsz bennünket támogatásoddal. Egy kis türelmet kérünk, amíg az adataidat biztonságosan feldolgozzuk.