258 a célként kitűzött 500 aláírásból

 

Az 1956-os Intézet–Oral History Archívum interjúkészítőinek és interjúalanyainak nyílt levele

Állásfoglalás

Mi, az 1956-os Intézet Oral History Archívumának (OHA) alapítói, interjúkészítői, interjúalanyai és azok jogutódjai tiltakozunk az ellen, hogy az OHA interjúgyűjteményét beolvasszák a Fidesz-kormány által működtetett és felügyelt Veritas Történetkutató Intézetbe.

Az interjúk abban a független műhelyben készültek, amely több mint három évtizeden át a tudományos tisztesség elvei szerint végezte a munkáját, garantálva az emlékezők személyes adatainak a törvények által meghatározott védelmét. A Veritas Történetkutató Intézet meghatározott ideológia és pártpolitika szolgálatában áll, többször bizonyította elfogultságát, okkal feltételezhetjük tehát, hogy a jövőben sem tartja be a tudományos tisztesség követelményeit, a jogszabályokat megsértve, politikai céljaihoz önkényesen használja fel a birtokába került szövegeket. 

A több mint ezer tételes életútinterjú-együttes maradjon az Országos Széchényi Könyvtár vagy más független tudományos intézmény része, a munkatársak és az érdeklődők továbbra is a korábbi gyakorlatnak megfelelően kutathassanak – hiszen az interjúkészítők és az alanyok is abban a tudatban adták az interjút, hogy azok sorsáért, akaratuknak megfelelő kezeléséért az 1956-os Intézet vállal felelősséget –, ellenkező esetben kérjük az interjúk szövegeinek zárolását!

Budapest, 2019. június 

Ha szeretnének csatlakozni az alábbi kezdeményezéshez, és szeretnék, hogy a nevük fel legyen tüntetve az alábbi listában, akkor várjuk jelentkezésüket a [email protected] címre!

Aláírók:

B. Révész László

Babus Endre

Balázs Katalin

Beck László

Boreczky Ágnes

Bozóki András

Czeglédy Ilona

Csanádi Mária

Donáth László

Eörsi László

Fencsik Tamás

Ferber Katalin

Fodor Tamás

Földvári Rudolf

Galicza Péter

Gőbl Gabriella

Gyenes Judith Maléter Pál özvegye

Gyurgyák János

Hadházy Ágnes

Havadi Gergő

Hegedűs István

Hodosán Róza

Ispán Ágota Lídia

Javorniczky István

Kelen Károly

Kelen László, dr.

Kenedi János

Kincses Károly

Kiss Ildikó

Koncz E. Katalin

Kovács András

Kovács Csaba

Kozák Gyula

Kozák Márton

Köböl Anna

Köböl Vera

Kőműves Ágnes

Kőszeg Ferenc

Lakatos Mária

Laki Mihály

Lévai Júlia

Litván Györgyné sz. Gál Éva

Litván Károly

Markovits Ferenc

Máté Péter

Molnár Adrienne

Molnár János

Monspart Éva

Murányi Gábor

Nádori Lídia

Nagy Csaba

Nagy Ilona

Nóvé Béla

Nyerges András

Orbán György

Pais Viktória

Palotai János

Páczelt Istvánné

Pécsi Vera

Pethő Tibor

Petőcz György

Réti Pál

Révész Sándor

Sebő István

Soltész Anikó

Szilágyi Júlia dr.

Tánczos Éva

Tibori Timea

Tóth Mária

Török Gyöngyvér

Törzsök Erika

Ungváry Rudolf

Vágvölgyi B. András

Valuch Tibor

Vásárhelyi Júlia

Vásárhelyi Mária

Zsámboki Péter

 

Támogass!

Az 1956-os Intézet Oral History Archívumának (OHA) alapítói, interjúkészítői, interjúalanyai szeretnék elérni, hogy az OHA interjúgyűjteményét NE olvasszák be a kormány által működtetett és felügyelt Veritas Történetkutató Intézetbe.

Kérünk, támogasd az ügyet, hogy minél több emberhez eljusson a tiltakozók hangja! Adományoddal hozzájárulsz ahhoz, hogy kampányunkat mind szélesebb körben terjeszthessük: 1000 Ft-tal legalább ezer embert érünk el Facebookon.

Minden forinttal közelebb kerülünk ahhoz, hogy fel tudjuk mutatni, meg tudjuk szervezni azt a kritikus tömeget, amivel közösen lépve célt érünk!

Segíts, hogy terjedjen aHang!

Fontos, hogy a több mint ezer tételes életútinterjú-együttes maradjon az Országos Széchényi Könyvtár vagy más független tudományos intézmény része, hogy a munkatársak és az érdeklődők továbbra is kutathassanak. 

Ha szeretnél segíteni, hogy a következő napokban minél több emberhez eljusson a tiltakozók hangja, kérjük oszd meg a petíciót Facebookon és 3 ismerőssöddel személyes üzenetben is!