586 a célként kitűzött 1 000 aláírásból

Tisztelt Tóth József, a XIII. kerület polgármestere, Almássy Kornél, a Budapest Közút Zrt. vezérigazgatója és Karácsony Gergely főpolgármester!

Az 'Újlipótváros - Szuperblokk' csoport petíciója:

Újlipótvároson egyetlen hétköznap alatt 32 ezer jármű halad át. A forgalom közel 20 százaléka átmenő forgalom, sok autós menekülőútként használja az utcáinkat: ez naponta mintegy 6 ezer járművet jelent, amely megegyezik a Pannónia utca teljes napi forgalmával. Emellett jelentősen, hasonló mértékben terhelhetik az utakat (és a levegőt) a nem rezidens járművek is, azok, amelyekkel az ide a jó tömegközlekedési elérhetőség ellenére autóval ügyet intézni, dolgozni, vásárolni érkezők jönnek.

Bár a kerületi önkormányzat azzal érvel, hogy a forgalom-számlálási adatok szerint a legnagyobb forgalmat maguk az újlipótvárosiak adják, az adatok nem ezt mutatják. A 2017-ben mért forgalmi adatok szerint például a délutáni, kora esti órákban tízezer jármű hagyta el az Újlipótvárost. Vajon miért gondolja az önkormányzat, hogy az itt lakók a munkanap végén tömegével hagyják el a lakóhelyüket autóval a Belváros és Buda irányába? A hatalmas autóforgalom következtében komolyan szennyezett a levegő. Ezt nemrég egy mérés is igazolta: a Greenpeace a Pozsonyi úti Budapest Schoolnál igen magas NO2 értéket mért.

Azt akarjuk elérni, hogy az itt lakókon kívül senkinek ne érje meg autóval az újlipótvárosi utcákat használni! E cél elérésére  - lakossági nyomásra - már készültek tervek és történtek lépések, ezek azonban nem bizonyultak hatékonynak.

Követeljük a Budapest Közút Zrt-től, a fővárosi és a 13. kerületi önkormányzattól, hogy:

- Az utcák forgalmi irányának megváltoztatásával csökkentse az Újlipótvárost terhelő forgalom nagyságát - az átmenő és a nem rezidens autóforgalmat még az idén terelje ki a határoló főutakra, így különösen a Váci útra és az alsó rakpartra! Ez a Budapest Közút hatásköre és feladata, elfogadhatatlan minden olyan lépés, amely a kerület erre irányuló kezdeményezéseit félvállról veszi!

- Haladéktalanul szüntesse meg Újlipótváros akadálytalan átjárhatóságát, a tömegközlekedés és a kerékpáros közlekedés kivételével! A kétirányú kerékpáros átjárhatóságot a forgalmi rend átszervezése után is biztosítani kell.

- Teremtse meg az Újlipótváros fenntartható városi működését azzal, hogy kedvező feltételeket biztosít a környezetet nem terhelő közlekedési módok, így különösen a gyaloglás számára: a járdákon kialakított parkolóhelyeket ütemezetten, 2020 végéig számolja fel ott, ahol a járdák szélessége 3 méter vagy kevesebb! Ezzel egyidejűleg vizsgálja meg, hogy az alsó rakparton a Margit-híd és a Dráva utca között biztosíthatók-e az itt lakók számára kizárólagos használatú parkolóhelyek.

- Szüntesse meg azt a gyakorlatot, hogy egy lakcímre bármennyi parkolási engedély kérhető!

- A fizetős parkolást terjessze ki a hét minden napjára, a nap 24 órájára. A parkolási díjat emelje fel, hogy a ma ingyenes órákban a Westendbe vagy a Vígszínházba érkezők ne terhelhessék az amúgy is telített Újlipótvárost.

 

Támogass!

Kérünk, hogy támogass minket, hogy hangot adhassunk az újlipótvárosi lakóknak! Adományoddal hozzájárulsz ahhoz, hogy kampányunkat mind szélesebb körben terjeszthessük: 1000 forinttal 10.000 embert érünk el Facebookon. Minden adomány segít abban, hogy meg tudjuk szervezni azt a kritikus tömeget, amivel közösen lépve célt érünk!

Miért?

Magánszemélyek, formális és informális csoportok ügyeinek segítésére hoztuk létre szervezetünket. Az oldalt a tagok és a kampányt aláírók támogatják, így maradunk függetlenek és szabadok. A munkánk folytatásához kérjük a támogatásodat. 

Támogatás összege 0 Ft

A támogatás

Egyszeri Havi

Összeg

Köszönjük, hogy megtisztelsz bennünket támogatásoddal. Egy kis türelmet kérünk, amíg az adataidat biztonságosan feldolgozzuk.

Segíts, hogy terjedjen aHang!

Aláírásodat mentettük!
Köszönjük, hogy kiállsz egy tisztább levegőjű, élhetőbb Budapestért!
Mit tehetsz még?

Oszd meg ezt a petíciót barátaiddal és ismerőseiddel. Köszönjük, ha e-mailben is értesíted őket, hogy minél több emberhez eljusson!