8 542 a célként kitűzött 20 000 aláírásból

Tisztelt Lázár János, építési és közlekedési miniszter és Pintér Sándor, belügyminiszter!

A Balatont mindenki érdekei szerint kívánja használni, fürdőzésre, vitorlázásra, horgászatra, befektetési célpontként vagy vállalkozása vonzerejeként. Mindeközben senki nem tartja szem előtt, hogy mi lenne a legjobb a tó számára. Az utóbbi években hatványozottan felgyorsultak a tó jövőjére, vízminőségére veszélyes emberi beavatkozások, elsősorban a parti sáv beépítése, a megnövekedett forgalom miatti káros kibocsátások, a vízszint újabb emelése. Meg kell állítani a kedvezőtlen folyamatokat, átfogó tervezésre van szükség, mennyi terhelést bír el a tó, mielőtt késő lesz.

Ha számodra is fontos a Balaton, akkor kérünk, hogy írd alá a petíciót! 

A tó komplex rendszerét vizsgáló kutatók hiába figyelmeztetik a döntéshozókat, hogy nem ismert a tó terhelésének határa, mégis újabb és újabb, a tó egészét érintő beavatkozás kap engedélyt és anyagi támogatást. A fejlesztések favágást, nádasok, vizes élőhelyek, rétek, lápok elpusztítását, hatalmas hőszigetek létrehozását vonják magukkal, további forgalmat generálnak a tó egészsége szempontjából legérzékenyebb parti sávban.

Ha a tó ökoszisztémája károsodást szenved, mint ahogy az elmúlt években erre már voltak figyelmeztető jelek, jelenlegi tudásunk szerint nem ismert, hogy a folyamat visszafordítható lesz-e, vagy a klímaváltozás kedvezőtlen hatásaival felerősödve algával borított, fürdésre alkalmatlanná változik. Érdekek szerint születnek döntések, ugyanakkor

 • nem készült el a vízpart-rehabilitációs szabályozás átfogó felülvizsgálata, egyedi döntések sora engedélyezte a parti sáv intenzív beépítését;
 • a Balatonra kizárólag gazdasági erőforrásként tekintve figyelmen kívül maradnak az ökológiai, környezeti szempontok;
 • a vízpart és a települések mezőgazdasági területeinek beépítése következtében a biológiai aktivitásérték csökken;
 • a víz szabályozási szintjének emelése tovább rontja a nádasok állapotát;
 • bejelentések szerint a vízparti sáv beépítésének intenzitása tovább növekedhet;
 • egyre nagyobb kikötők kapnak engedélyt lokális környezeti vizsgálatok alapján, az összeadódó hatást nem vizsgálva.

Mindezek hatására elveszíthetjük mindazt, amiért a Balatont szeretjük. A helyi lakosság és a turizmus érdekeit figyelembe vevő, hosszú távra előretekintő döntéshozatalra van szükség ahhoz, hogy a Balaton úgy változzon, hogy megmaradjon mindaz, amiért szeretjük, azaz a tiszta víz, a tó és a táj szépsége, ökoszisztéma szolgáltatásai. 

Mindannyiunk érdeke és egyben felelőssége is, hogy nemzeti kincsünk, a Balaton vízminősége jó ökológiai állapotban maradjon. A Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetsége ezért közérdekű javaslatokat fogalmazott meg a döntéshozók felé a Balaton megóvásának érdekében:

 • Készüljön el az aktuális klímamodellek figyelembevételével  a Balaton  komplex vízpart-rehabilitációs szabályozása, amely az ökológiai szempontokat helyezi előtérbe!


 • A megalapozó vizsgálat terjedjen ki a 2005-2023 közötti időszak döntéseinek – parti sáv beépítése, kikötőfejlesztések – a tó egészére gyakorolt hatásainak vizsgálatára.


 • Az elkészült új szabályozási terv csak komplex módon legyen módosítható.


 • Az új szabályozás elfogadásáig egyedi kérelemmel és módosítással a parti sáv beépítésének intenzitása ne növekedjen.


 • A Balaton vízminőségének védelmében kerüljön kijelölésre egyetlen felelős vízügyi igazgatóság, mely a szükséges hatósági jogkörrel és anyagi forrásokkal érvényt tud szerezni a jogszabályok előírásainak. 


 • A vizes élőhelyek megőrzése, helyreállítása és a vízmegtartás érdekében az állam éljen a kisajátítás lehetőségével, s az így megszerzett területeket rehabilitációra adja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kezelésébe.


 • A balatoni vizes élőhelyek rehabilitációjára készüljön helyreállítási terv.

Kérjük, hogy ha fontos számodra a Balaton, írd alá petíciónkat!

Köszönettel:

Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetsége

https://nagytavak.hu/

Segíts, hogy terjedjen aHang!

Aláírásodat mentettük, köszönjük!

Mit tehetsz még?

Legyünk együtt Hangosak és adjunk hírt ismerőseinknek is a kampányról!

Oszd meg a petíciót barátaiddal és ismerőseiddel. Köszönjük, ha e-mailben is értesíted őket, jusson el a hír minél több emberhez!

Támogass!

Mára több mint 500 ezer ember csatlakozott valamelyik kampányunkhoz, 2130 településen van legalább egy ember, akit elérünk üzeneteinkkel és ezrek csatlakoztak különböző megmozdulásainkhoz országszerte. Támogatóink nélkül nem működhetnénk. Függetlenségünk legfőbb záloga, hogy azok a honfitársaink finanszírozzák az aHang tevékenységeit, akik hisznek benne, azonosulni tudnak az általunk fölvállalt ügyekkel és értékrenddel.