10 286 a célként kitűzött 20 000 aláírásból

Tisztelt Fülöp Attila államtitkár úr!

A Fóti Gyermekváros Megmentéséért Egyesület petíciója

A fóti Károlyi István Gyermekközpontot nem azért akarják bezárni, mert a kormány az összes gyermekotthont bezárja, mert a családok helyzetének javításával csökken a kiemelt gyermekek száma és mert a gyermekvédelmi gondoskodásban lévő gyermekek nevelőszülőkhöz kerülnek. Nem egy pozitív szociálpolitikai fordulat jele az intézmény megszüntetése!

A jelek szerint az otthon bezárása, lakóinak elköltöztetése nem a gyermekekért történik, hanem az intézménynek otthont adó területet, benne pedig a kastélyt szeretné hasznosítani a kormány.

Nem engedhetjük, hogy ez megtörténjen! Semmilyen gazdasági érdek nem lehet fontosabb az államra bízott gyermekek sorsánál! Ne veszélyeztessék a fóti Károlyi István Gyermekközpont kis lakóinak életét!

Miért fontos ez?

A kormány tervei szerint 2019 első felében bezárja a fóti Károlyi István Gyermekközpontot, amelyet a köznyelv még mindig Fóti Gyermekvárosként emleget. A nagymúltú, ám az évek során korszerűsített, kis, családias lakásotthonokból álló intézmény dolgozóit szélnek eresztik, az ott élő különleges és speciális szükségletű gyermekeket, valamint a kísérő nélküli kiskorúakat több intézményben szórják szét.

A különleges és speciális szükséglet a gyermekvédelmi gondoskodásban a legnehezebb helyzetű és sorsú, leginkább biztonságra, állandóságra, védelemre szoruló gyermekre vonatkozik. Mozgáskorlátozott, tartósan beteg, pszichés problémákkal élő, esetleg magatartási nehézségekkel küzdő, szüleik nélkül élő gyerekek ők, akik Fóton az országban fellelhető legjobb intézményi ellátást kapják.

Azokban az intézményekben, amelyekben – a tervek szerint – elhelyezik őket, ma még egyáltalán nem látszik biztosítottnak az, hogy kis, családias, jól felszerelt lakóegységekben élhetnek, és megfelelő szakemberek a szükséges létszámban gondoskodnak majd a testi-lelki fejlődésükről.

Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár szerint a fóti otthont azért zárják be, hogy a gyermekeket kisebb, korszerűbb otthonokba tagolják ki, illetve hogy „ne a társadalomtól elzártan éljenek”. A fóti gyermekotthon a különleges szükségletű gyermekek számára kialakított nyolc fős egységeivel, illetve a speciális szükségletű gyermekeket befogadó 32 fő alatti gyermekotthonával megfelel a törvényben szabott feltételeknek,  ráadásul az intézmény parkjában iskola, óvoda is található, a fóti családok kedvelt sétahelye a liget, így az ott gondozott gyerekek nincsenek elzárva a külvilágtól. Sokan a közeli fővárosba járnak iskolába, fejlesztő foglalkozásokra.

A kalocsai és zalaegerszegi intézmények, amelyekbe a gyerekeket többek között költöztetik, korántsem rendelkeznek ilyen kedvező adottságokkal, ráadásul már most is túlzsúfoltak, hosszú várólistán sorakoznak a felvételre váró gyerekek. A mozgáskorlátozott gyermekek befogadására kijelölt hűvösvölgyi gyermekotthon teljes akadálymentesítése nem történt meg, a hegyes-völgyes területen ráadásul nehéz kerekesszékkel közlekedni. A menekült gyermekek számára kijelölt aszódi épület lakhatóvá tétele pedig még meg sem kezdődött.

Még egy egészséges, a szüleivel nevelkedő gyermek számára is trauma az otthona, megszokott környezetének az elvesztése, különösen, ha új településre költözik, óvodát, iskolát kell váltania. A sérült, beteg, problémákkal küzdő, ráadásul szüleik nélkül nevelkedő gyermekeknek ez egyenesen katasztrófát jelent.

Írd alá a petíciót, ha egyetértesz, hogy ezeknek a sok veszteséget megélt gyermekeknek ne tetézzék a veszteségeit!

Az elmúlt években az otthon körül kialakult bizonytalan helyzet már így is hatalmas károkat okozott. Nemcsak az adományozók koptak el, és így anyagilag is nehéz helyzetbe került az intézmény (télen például napokig nem volt fűtés az otthonban, mert nem volt pénz megjavítani a meghibásodott kazánt), de az állandó bizonytalanság az ott dolgozók és a gyerekek életét is megkeseríti. Az átgondolatlan és többször megváltoztatott kormányzati döntések felmérhetetlen károkat okoznak az otthon lakói és dolgozói életében.  

Az állam 23 ezer gyermek nevelését végzi. Megfelelő segítségnyújtással sok gyermek a családjában maradhatna, ez a szám lényegesen csökkenhetne. Ehhez képest több ezer gyerek még mindig túlzsúfolt intézményekben lakik, nincs elegendő nevelőszülő. A maga felé támasztott elvárásokat az állam kevés területen tudja szülőként teljesíteni. Ne tetézze a szülői bűneit azzal, hogy a fóti gyermekeket elszakítja egymástól, a nevelőitől, megszokott környezetétől!

Írd alá a petíciót, hogy együtt emeljük fel a Hangunkat a fóti gyermekotthon lakóiért és dolgozóiért!

Segíts, hogy terjedjen aHang!

Aláírásodat mentettük!
Köszönjük, hogy kiállsz a fóti gyermekotthon lakóiért és dolgozóiért!
Mit tehetsz még?

Legyünk együtt Hangosak és kérjük Fülöp Attila államtitkár úrtól, hogy azonnal cselekedjen: ne vegyék el a legkiszolgáltatottabb gyermekek otthonát és ne szakítsák el őket egymástól és a nevelőiktől! 

Oszd meg a petíciót barátaiddal és ismerőseiddel. Köszönjük, ha e-mailben is értesíted őket, hogy minél több emberhez eljusson!

Támogass!

Kérünk, hogy támogass minket, hogy hangot adhassunk a a fóti gyermekotthon lakói és dolgozói melletti kiállásnak! Adományoddal hozzájárulsz ahhoz, hogy kampányunkat mind szélesebb körben terjeszthessük: 1000 forinttal 10.000 embert érünk el Facebookon. Minden adomány segít abban, hogy meg tudjuk szervezni azt a kritikus tömeget, amivel közösen lépve célt érünk!